Õun (9-15.nov)
O.M.A. klubi :: Kodu :: Kokandusnurk :: Kokkame koos!
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 2 • Share •
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 2 • 1, 2 
Õun (9-15.nov)
Teeme siis ära sellel nädalal teema "ÕUN". Kuigi õunaaeg on ammu möödas, on poes ja müügilettides saada veel päris mõnusaid kodumaiseid õunu. Ja kindlasti on kodus ka osadel oma varu olemas.
Proovime siis nädalaga hakkama saada
(9-15 november).
Osalejad:
Iirlane
Heleen
HoneyMoon
Anka
Patty
Mirjam30

Proovime siis nädalaga hakkama saada
(9-15 november).Osalejad:
Iirlane
Heleen
HoneyMoon
Anka
Patty
Mirjam30

Viimati muutis seda HoneyMoon (Püh 15 Nov 2009, 20:28). Kokku muudetud 10 korda
Re: Õun (9-15.nov)
Ojee.
Juba jooksen k88ki....
Juba jooksen k88ki....

Eesti on käsitöö maailmakaardil!
Mina ka!

Heleen- Omaklubi pronks

- Postituste arv: 421
Registration date: 16/02/2009
Mul on homme vaba päev ja mõtlesin kokata ka midagi õunast - kui ma poest muidugi kõik vajaliku sellesk ka saan.
Mis siis saab kui end kirja panen ja homme äkki liiga laisk küpsetamiseks olen? :10:
Või peakski ikka kõvaga häälega maha hüüdma - siis ei teki lihtsalt kergelt käega löömise tunnet (olen ikka täna selline mitte otsustaja tüüp). :8jy7:
Mis siis saab kui end kirja panen ja homme äkki liiga laisk küpsetamiseks olen? :10:
Või peakski ikka kõvaga häälega maha hüüdma - siis ei teki lihtsalt kergelt käega löömise tunnet (olen ikka täna selline mitte otsustaja tüüp). :8jy7:
Õuna-hirsipuder
Anka kirjas
Retsepti ka- Õunamahlaga hirsihelbepuder.(Perele pakkudes "Õunavaht")
1 osa hirsihelbeid (mul oli ~130g)
3 osa õunamahla (mul oli Aura magusamapoolne pakimahl ~400ml)
~1tl. vaniljesuhkrut (oleneb kui kange on, mul oli suhkrune Laplanta oma)
veidi soola
Kuumuta õunamahl keemiseni, puista sisse hirsihelbed, vanilje, sool, keeda pakil ettenähtud aeg (firmati varieerub). Valmis pudrul lase veidi jahtuda ja vahusta (see viimane etapp võib vahele jääda, saad tavalise pudru, vahustatuna pakkusin perele kui õunavahtu
- hirssi ju keegi ometi ei söö...). Kuna puder jääb mõnusalt hapukas, sobiks hästi millegi magusaga süüa- vahukoorega, magusmagedama kisselliga...

Retsepti ka- Õunamahlaga hirsihelbepuder.(Perele pakkudes "Õunavaht")
1 osa hirsihelbeid (mul oli ~130g)
3 osa õunamahla (mul oli Aura magusamapoolne pakimahl ~400ml)
~1tl. vaniljesuhkrut (oleneb kui kange on, mul oli suhkrune Laplanta oma)
veidi soola
Kuumuta õunamahl keemiseni, puista sisse hirsihelbed, vanilje, sool, keeda pakil ettenähtud aeg (firmati varieerub). Valmis pudrul lase veidi jahtuda ja vahusta (see viimane etapp võib vahele jääda, saad tavalise pudru, vahustatuna pakkusin perele kui õunavahtu
- hirssi ju keegi ometi ei söö...). Kuna puder jääb mõnusalt hapukas, sobiks hästi millegi magusaga süüa- vahukoorega, magusmagedama kisselliga...
Viimati muutis seda HoneyMoon (Esm 16 Nov 2009, 11:29). Kokku muudetud 1 kord
Võtan ka siis ennast ritta
Uurin veel veits retsepte
ja äkki läheb homme tegemiseks, õunad vähemalt juba ootavad.
Uurin veel veits retsepte
ja äkki läheb homme tegemiseks, õunad vähemalt juba ootavad.
Külaline- Külaline
Mul retseptid reas ,aga homme kahjuks ei mahu ajakavasse ja tana krt mees segas ara... 

Selline siis näeb välja minu tänane prantsuse pärane puuviljakook. Retsepti allikas on Dr.Oetkari saksakeelne küpsetiste raamat. Võib kasutada ka vaid õunu ja mina vahetasin aprikoosid virsikute vastu välja.
Taigen:
200 g nisujahu
7g vaniljesuhkrut
näpuotsatäis soola
1 muna
100g pehmet võid
Kate:
250g aprikoose
3 keskmise suurusega õuna
2 pirni
Kaste:
2 munakollast
250 ml vahukoort
60g suhkrut
7g vaniljesuhkrut
2 spl tärklist
Aprikoteerimiseks:
4-5 spl aprikoosimoosi
1 spl vett
Valmistamine:
1. Kõik taignasse kuuluvad asjad kaussi ja miksriga (taignaotsad) algul madalatel pööretel, siis suurtel ühtlaseks taignaks segada. Lõpuks kätega kuuliks vormida.
2. Pool taignast läheb koogi põhjaks ja ülejäänud osast vormida ca 3cm kõrgused ääred. Selliselt vooderdada koogivorm.
3. Katteks puuviljad pesta, koorida, südamed eemaldada ja viilutada. Saadud viilud laotada põhjale.
4. Kastmeks vahukoor munakollastega segada vispliga. Pidevalt segades lisada suhkrud ja tärklis. Kui mass on ühtlane valada see puuviljadele.
5. Küpsetada ahjus ca 50 minutit. (elektriahi eelsoojendatud ca 180 kraadi; gaasiahi eelsoojendamata aste 2-3)
6. Võtke kook vormist välja. Aprikoteerimiseks moos läbi sõela plekkkaussi ja segada massile vesi. Kuumutada segu keemiseni (pidevalt segades). Kuum kook katta pintsli abil saadud seguga. Serveerida kooki jahtunult.
NB! Kui kooki öö otsa külmkapis hoida, siis järgmisel päeval maitseb veel paremini (see minu isiklik arvamus)
Viimati muutis seda anka (Laup 14 Nov 2009, 07:54). Kokku muudetud 1 kord
Õuna-mannavaht
Koostis:
5 dl. riivitud õunu
5 dl. vett
1 dl. suhkrut
veidi sidrunimahla
1,5 dl. mannat
Valmistamine:
Riivi õunad, pane potti koos vee, suhkru ja tilgakese sidrunimahlaga. Kuumuta keemiseni ja keeda 5 minutit, kuni õunad on pehmed. Sõrista juurde manna, sega hoolega. Keeda aeg-ajalt segades umbes 15 minutit, kuni manna on paisunud. Jahuta puder umbes 40 kraadini, siis vahusta heledaks vahuks. Serveeri külma piimaga.

5 dl. riivitud õunu
5 dl. vett
1 dl. suhkrut
veidi sidrunimahla
1,5 dl. mannat
Valmistamine:
Riivi õunad, pane potti koos vee, suhkru ja tilgakese sidrunimahlaga. Kuumuta keemiseni ja keeda 5 minutit, kuni õunad on pehmed. Sõrista juurde manna, sega hoolega. Keeda aeg-ajalt segades umbes 15 minutit, kuni manna on paisunud. Jahuta puder umbes 40 kraadini, siis vahusta heledaks vahuks. Serveeri külma piimaga.

Külaline- Külaline
Väga äge kook!
Ja patty on kohe padupatriootlik- õunakujuline kauss ka
Mannavahtu pole aaammmmmmmmu teinud..peab ette võtma 
Ja patty on kohe padupatriootlik- õunakujuline kauss ka
Mannavahtu pole aaammmmmmmmu teinud..peab ette võtma 
Küpsiseamps
Lisan lastega tehtava maiuse- küpsis õunte ja šokolaadiga.
Võta pool pakki tugevamat küpsist (kalevi vanilje nt.), tahvel meelepärast šokolaadi (meil oli Anneke), kaks väikest õuna.
Koori ja puhasta õunatükid (proovi lõigata lapiku kujuga viilukesed- meil mahtus ühele küpsisele kaks õunatükikest). Sulata šokolaad (meie tegima mikrouunis). Aseta õunatükid küpsisele, kalla üle šokolaadiga (tõsta teelusikaga šokolaad peale- parem on, kui šok. väga kuum enam ei oleks- saab rohkem küpsisele peale
, võid ka õunad kasta šokolaadi sisse ja siis tõsta küpsisele). Lase jahtuda külmikus ~15 min. ja head isu!

Võta pool pakki tugevamat küpsist (kalevi vanilje nt.), tahvel meelepärast šokolaadi (meil oli Anneke), kaks väikest õuna.
Koori ja puhasta õunatükid (proovi lõigata lapiku kujuga viilukesed- meil mahtus ühele küpsisele kaks õunatükikest). Sulata šokolaad (meie tegima mikrouunis). Aseta õunatükid küpsisele, kalla üle šokolaadiga (tõsta teelusikaga šokolaad peale- parem on, kui šok. väga kuum enam ei oleks- saab rohkem küpsisele peale
, võid ka õunad kasta šokolaadi sisse ja siis tõsta küpsisele). Lase jahtuda külmikus ~15 min. ja head isu! 
Viimati muutis seda HoneyMoon (Esm 16 Nov 2009, 11:28). Kokku muudetud 1 kord
Õunapommid
ÕUNAPOMMID
tainas:
6 dl jahu
1 tl soola
1 tl suhkrut
225 g võid
1 dl külma vett
täidis:
8 keskmise suurusega õuna
1 dl fariinisuhkrut
4 tl kaneeli
50g võid
pealemäärimiseks:
1 muna + 2 tl vett
- Taina valmistamiseks sega jahu, sool ja suhkur. Lisa külm tükeldatud või ning näpi purutaoliseks massiks. Lisa külm vesi ja sega kiirelt ühtlaseks. Keera tainapall kilesse ja hoia külmkapis vähemalt üks tund.
- Kuumuta ahi 200 kraadini.
- Sega fariinisuhkur ja kaneel. Koori õunad, õõnesta välja südamik ja viiluta õun imeõhukesteks ketasteks. Siis lükka tükid tagasi kokku, nagu poleks õun lahti lõigatudki.
- Rulli tainas kergelt jahusel laual 1 cm paksuseks plaadiks. Lõika 8 ruudukujulist 15x15cm tükki, mille keskele aseta lahtilõigatud õun. Tõsta väikese teelusikaga täidiseks õuna sisse kaneeli-suhkrusegu ja võitükikesi. Suru taina servad kokku. Ülejäänud tainast võid teha kaunistusi, näiteks lehti. Pintselda muna-veeseguga ja küpseta 20-25 min. Serveeri soojalt vanillijäätisega.

tainas:
6 dl jahu
1 tl soola
1 tl suhkrut
225 g võid
1 dl külma vett
täidis:
8 keskmise suurusega õuna
1 dl fariinisuhkrut
4 tl kaneeli
50g võid
pealemäärimiseks:
1 muna + 2 tl vett
- Taina valmistamiseks sega jahu, sool ja suhkur. Lisa külm tükeldatud või ning näpi purutaoliseks massiks. Lisa külm vesi ja sega kiirelt ühtlaseks. Keera tainapall kilesse ja hoia külmkapis vähemalt üks tund.
- Kuumuta ahi 200 kraadini.
- Sega fariinisuhkur ja kaneel. Koori õunad, õõnesta välja südamik ja viiluta õun imeõhukesteks ketasteks. Siis lükka tükid tagasi kokku, nagu poleks õun lahti lõigatudki.
- Rulli tainas kergelt jahusel laual 1 cm paksuseks plaadiks. Lõika 8 ruudukujulist 15x15cm tükki, mille keskele aseta lahtilõigatud õun. Tõsta väikese teelusikaga täidiseks õuna sisse kaneeli-suhkrusegu ja võitükikesi. Suru taina servad kokku. Ülejäänud tainast võid teha kaunistusi, näiteks lehti. Pintselda muna-veeseguga ja küpseta 20-25 min. Serveeri soojalt vanillijäätisega.

Õunamuffinid
Koostis:
150 g. võid
2 dl. suhkurt
2 muna
4 dl. nisujahu
3 tl. vanillisuhkrut
1 tl. küpsetuspulbrit
0,5 tl. kaneeli
1 dl. piima
3 õuna
Valmistamine: Koorida ja tükeldada õunad. Hõõru toasoe või sukruga. Lisa ükshaaval munad. Vahusta. Sega omavahel nisujahu, vaniljesuhkur, küpsetuspulber ja kaneel. Sõelu taignakaussi ja sega õrnalt läbi. Sega taigna hulka piim ja õunakuubikud. Muffinitainast tuleb segada nii vähe, kui võimalik. Jaota tainas muffinivormi ja küpseta ahjus 200 °C juures 20 minutit.

Poleks uskunud, et muffinid võivad nii maitsvad olla
150 g. võid
2 dl. suhkurt
2 muna
4 dl. nisujahu
3 tl. vanillisuhkrut
1 tl. küpsetuspulbrit
0,5 tl. kaneeli
1 dl. piima
3 õuna
Valmistamine: Koorida ja tükeldada õunad. Hõõru toasoe või sukruga. Lisa ükshaaval munad. Vahusta. Sega omavahel nisujahu, vaniljesuhkur, küpsetuspulber ja kaneel. Sõelu taignakaussi ja sega õrnalt läbi. Sega taigna hulka piim ja õunakuubikud. Muffinitainast tuleb segada nii vähe, kui võimalik. Jaota tainas muffinivormi ja küpseta ahjus 200 °C juures 20 minutit.

Poleks uskunud, et muffinid võivad nii maitsvad olla

Külaline- Külaline
Ajad siin muffinite isu peale... 

Lisan siia ÕUNA_PLAADIKOOGI retsepti:
100 g margariini
3/4 klaasi suhkrut
2 muna
1 klaas keefiri
2 klaasi jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
600 g õunu
Kuivad toiduained segatakse. Pestud õunad hakitakse väikesteks kuubikuteks. Toasoijale margariinile lisatakse munad ja kuivained. Segataske hulka vaheldumisi õunad ja keefir. Taigen pannakse ühtlaselt kihina plaadile ja küpsetatakse 200 kraadi juures helekollaseks 30 minutit.
100 g margariini
3/4 klaasi suhkrut
2 muna
1 klaas keefiri
2 klaasi jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
600 g õunu
Kuivad toiduained segatakse. Pestud õunad hakitakse väikesteks kuubikuteks. Toasoijale margariinile lisatakse munad ja kuivained. Segataske hulka vaheldumisi õunad ja keefir. Taigen pannakse ühtlaselt kihina plaadile ja küpsetatakse 200 kraadi juures helekollaseks 30 minutit.

Külaline- Külaline
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 2 • 1, 2 
O.M.A. klubi :: Kodu :: Kokandusnurk :: Kokkame koos!
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 2