Meisterdamine 3-6a.
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 2 • Share •
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 2 • 1, 2 
Hommikusöögikarbist vihikuhoidja
Asjalikul lapsel on vaja laual kohta, kuhu oma vihikud panna. Just need, mida tihti kasutada on vaja ja sahtlisse peitu ei sobi.
Tihti jääb meil vedelema hommikusöögihelveste karpe. Suured ja tüütud prügikasti toppida. Kasutagem need siis ära! Võta karbi papist osa (mida tugevam papp, seda parem), puhasta sisu (kuivalt!), joonista karbile soovitud lõikejoon ja lõika välja endale sobiv vihikuhoidja. Selgituseks lisan ka pildid. Väga vahvad asjad! Soovi korral kata paberiga, meil ei lubatud Lottele paberit peale panna

Tihti jääb meil vedelema hommikusöögihelveste karpe. Suured ja tüütud prügikasti toppida. Kasutagem need siis ära! Võta karbi papist osa (mida tugevam papp, seda parem), puhasta sisu (kuivalt!), joonista karbile soovitud lõikejoon ja lõika välja endale sobiv vihikuhoidja. Selgituseks lisan ka pildid. Väga vahvad asjad! Soovi korral kata paberiga, meil ei lubatud Lottele paberit peale panna

Re: Meisterdamine 3-6a.
Vàga hea idee!
Lotte karp on nii ilus, mul oleks ka sellist vaja!
Lotte karp on nii ilus, mul oleks ka sellist vaja!

supper hea idee 

kats- Omaklubi kristall

-

Postituste arv: 2784
Registration date: 18/02/2009
Meil on siin päris mitu emmet üle 3-aastaste lastega- pange siis ikka endi kodused koostegemised ka siia üles! Saavad teised ka ideid 
Need vahtralehtedest roosid on vàga ilusad! Ma kardan, et mu poja on liiga kohmakas veel, et millegi sellisega hakkama saada!
Tegelikult peangi tunnistama, et peale nende kooliaasta programmi làbivôtmisega, mis piirneb pealiselt harjutustega töövihikus, ma ei teegi mingit käsitööd kodus. Koolis nad nagunii voolivad, maalivad ja lôikavad.
Tegelikult peangi tunnistama, et peale nende kooliaasta programmi làbivôtmisega, mis piirneb pealiselt harjutustega töövihikus, ma ei teegi mingit käsitööd kodus. Koolis nad nagunii voolivad, maalivad ja lôikavad.

Neid vahtralehtedest roosikimpe tegime me Sandri ja vanaemaga möödunud sügisel lasteaeda laadale müügiks. Korjasime suure-suure kotitäie vahtralehti (ma olin siis veel viimaseid nädalaid pallike
) Kimbud kadusid kui soojad saiad ja Sander säras uhkusest

) Kimbud kadusid kui soojad saiad ja Sander säras uhkusest

Lehise- Omaklubi kuld

- Postituste arv: 1058
Registration date: 16/02/2009

Niisiis meie doudou, anti koolis karuke teha koduseks tööks. Kaasa anti lôige pluss riie. Meie siis lôikasime-ômblesime, peaosa jàtsin lahti, koolis lapsed tàitsid oma karud ise àra ja panid suu-silmad (meie omal on silmad àra juba
) Aga laps teab, et ise tegi ja kallis on sellepàrast! 

Kaardiks, kaardile kujundi väljalõikamiseks (isadepäevaks issile süda näiteks) paberiks, pildiks...
Vaja: 4 plasttopsi, guašše (roheline, sinine, punane, kollane), kommikarpi, valget paberit, kastanimune.
Töö käik:
*Võta kommikarbist välja "rest" kuhu kommid käisid,
*aseta karbi põhja valge paber.
*Pane topsidesse erinevad värvid (no nii mõnus tupsuke värvi ikka kohe, et kastanit seal sees üleni värviseks saab keerutada),
*igasse topsi üks kastan,
*liiguta kuni kastan on värvine ja
*tõsta kõik värvised kastanid kommikarpi paberi peale.
*Kalluta karpi nii, et kastanid jooksevad ühest nurgast teise ja teevad toredaid mustreid.
*Võta paber ära, pane soovi korral karpi uus paber ja nii kuni soovitud arv töid on olemas

Panime törtsu erinevaid värve (guašši) paberile ja laps puhus joogikõrrega neid laiali- värv peaks olema üsna vedel, siis lihtsam puhkuda. Tegime musta kartongi peale heledate värvitoonidega ja saime vahva ilutulestiku.

minaise- Juunikad 2008 abimode
Postituste arv: 152
Registration date: 25/05/2009
Kunagi, kui lastega töötasin, kaunistasime nendega salvrätitehnikas eelneval päeval valmistatud saviehteid. Salvrätitehnika mõte on saada ilusatelt salvrättidelt võetud pildid enda poolt soovitud pinnale (võimalusi on palju keraamilistest lillepottidest puiduni). Sel kombel on tohutult variante, kuidas koduseid tarbeesemeid kaunistada. Lastest jäid vaid mõned tükikesed salvrättidest alles ning tegin neist jääkidest kaks pisividinat endalegi, et ajaga see asi ei ununeks. Minu pildid:

Tehnika ise: Lõika salvrätist välja sobiv pilt/kujund ning eemalda selle tagant kõik ülejäänud kihid, et alles jääks imeõhuke pildike. Aseta pilt soovitud pinnale ning spetsiaalse lakiga pintselda ettevaatlikult see üle, alustades pildi keskelt ja liikudes äärtesse. Lase kuivada.
Pikem tekst salvrätitehnika kohta: www.vunder.ee/doc/kujund/Siirde.doc
Ilusaid salvrätte võib leida siit: www.avilandra.ee/index.php?kat=42

Tehnika ise: Lõika salvrätist välja sobiv pilt/kujund ning eemalda selle tagant kõik ülejäänud kihid, et alles jääks imeõhuke pildike. Aseta pilt soovitud pinnale ning spetsiaalse lakiga pintselda ettevaatlikult see üle, alustades pildi keskelt ja liikudes äärtesse. Lase kuivada.
Pikem tekst salvrätitehnika kohta: www.vunder.ee/doc/kujund/Siirde.doc
Ilusaid salvrätte võib leida siit: www.avilandra.ee/index.php?kat=42

Pärlike- abiAdministraator

-

Postituste arv: 3437
Meie siis Laine-Liisega meisterdasime täna. Ta oli mulle rohkem moraalseks toeks ja kohati ka lisatööks
Kaunistus aknalauale

Vaja läheb:
Paberist lilleõisi-lehti
Liimi
Papist munaresti
Rohelisi joogikõrsi (soovitavalt painduva otsaga)
Kaunistamiseks pärleid, litreid, glittervärve, ajaleheväljalõikeid (minu pildil liblikas) või mida iganes pähe tuleb
Akvarelle
(Kirjutan täiskasvanule mõeldud vormis, aga vaevalt eriti paljud lapsed üksi meisterdama hakkavad ja siis saavad vanemad neile mu juttu "tõlkida"
)
1. Joonista ja lõika välja lilleõied (lihtsalt lillekesed, roosid, tulbid vms), kasutades selleks tugevat paberit. Mina läksin lihtsamat teed pidi ja kasutasin kahe lille puhul olemasolevat kleepepaberit, millele liimisin tugevama paberi taha; keskmise lille joonistasin. Soovi korral kaunistada lilled meelepäraste detailidega.
2. Lillelehed võib lõigata õhukesest (värvilisest) paberist ning neilegi võib lisada soovi järgi kaunistusi
3. Kasutades rebimist-lõikamist, vähenda munaresti pikkust just nii lühikeseks, mitme lille jagu auke vaja on. Soovi korral võib munaresti ära värvida nagu mina tegin, kasutades vesivärve, kuid pean ütlema, et see muutis resti oluliselt hapramaks ning tänu sellele, et ka seest värvisin, muutus mul joogikõrte sissekleepimine parajaks katsumuseks.
(Ma vähendasin küll munaresti pikkuse poolest kahe vahe jagu, kuid jätsin alles tagumise rea (kümne muna rest oli kasutuses), sest muidu jäi tagumine külg kuidagi niru väljanägemisega)
4. Kleebi õied ja lehed joogikõrte külge. Lehed keerasin, parema vastupidavuse nimel, liimiga ümber kõrre.
5. Parimat moodust kõrte kleepimiseks munaresti ma välja leiutada ei suutnudki. Kuna minu rest oli värvimise käigus üsna hapraks ja "vesiseks" muutunud, ei jäänud kõrs pidama, kui lõikasin selle alumise osa neljaks ribaks ja proovisin niimoodi kleepida. Lõpplahendusena kleepisin kõikide kõrte alumisse ossa üksjagu värvilist paberit ning seejärel liimisin paberi munaresti. Lilled kippusid siiski väga õrnad ja vildakad jääma ning seetõttu murdsin kokku restist alles jäänud papitükke ja toestasin nendega varred igast küljest. Hiljem mõtlesin, et oleks võinud ehk need papitükid ka mustaks värvida, et jääks mulla efekt, kuid ma pole kindel, et see poleks pappi hoopis nõrgaks ja kasutuks muutnud.
Nüüd on meil lapse toas aknal lilled, millede saatuse pärast ma ei karda:

Kaunistus aknalauale

Vaja läheb:
Paberist lilleõisi-lehti
Liimi
Papist munaresti
Rohelisi joogikõrsi (soovitavalt painduva otsaga)
Kaunistamiseks pärleid, litreid, glittervärve, ajaleheväljalõikeid (minu pildil liblikas) või mida iganes pähe tuleb
Akvarelle
(Kirjutan täiskasvanule mõeldud vormis, aga vaevalt eriti paljud lapsed üksi meisterdama hakkavad ja siis saavad vanemad neile mu juttu "tõlkida"
)1. Joonista ja lõika välja lilleõied (lihtsalt lillekesed, roosid, tulbid vms), kasutades selleks tugevat paberit. Mina läksin lihtsamat teed pidi ja kasutasin kahe lille puhul olemasolevat kleepepaberit, millele liimisin tugevama paberi taha; keskmise lille joonistasin. Soovi korral kaunistada lilled meelepäraste detailidega.
2. Lillelehed võib lõigata õhukesest (värvilisest) paberist ning neilegi võib lisada soovi järgi kaunistusi
3. Kasutades rebimist-lõikamist, vähenda munaresti pikkust just nii lühikeseks, mitme lille jagu auke vaja on. Soovi korral võib munaresti ära värvida nagu mina tegin, kasutades vesivärve, kuid pean ütlema, et see muutis resti oluliselt hapramaks ning tänu sellele, et ka seest värvisin, muutus mul joogikõrte sissekleepimine parajaks katsumuseks.
(Ma vähendasin küll munaresti pikkuse poolest kahe vahe jagu, kuid jätsin alles tagumise rea (kümne muna rest oli kasutuses), sest muidu jäi tagumine külg kuidagi niru väljanägemisega)
4. Kleebi õied ja lehed joogikõrte külge. Lehed keerasin, parema vastupidavuse nimel, liimiga ümber kõrre.
5. Parimat moodust kõrte kleepimiseks munaresti ma välja leiutada ei suutnudki. Kuna minu rest oli värvimise käigus üsna hapraks ja "vesiseks" muutunud, ei jäänud kõrs pidama, kui lõikasin selle alumise osa neljaks ribaks ja proovisin niimoodi kleepida. Lõpplahendusena kleepisin kõikide kõrte alumisse ossa üksjagu värvilist paberit ning seejärel liimisin paberi munaresti. Lilled kippusid siiski väga õrnad ja vildakad jääma ning seetõttu murdsin kokku restist alles jäänud papitükke ja toestasin nendega varred igast küljest. Hiljem mõtlesin, et oleks võinud ehk need papitükid ka mustaks värvida, et jääks mulla efekt, kuid ma pole kindel, et see poleks pappi hoopis nõrgaks ja kasutuks muutnud.
Nüüd on meil lapse toas aknal lilled, millede saatuse pärast ma ei karda:

-

Lusikanukud
Nukuteatri nukukesed saab ka lusikatest teha. Lemmiktegelasi, loomi, linde jne võib vastavalt fantaasiale lõputult välja mõelda.

Vaja läheb:
Plastmasslusikaid (soovitan suuri lusikaid, sest väikestega nikerdamine oli minugi jaoks parajalt tüütu)
Värvlisi pabereid
Markereid või vesivärve (viimastega läheb otse lusikale joonistades üksjagu aega ning nikerdamist, et tulemus ühtlane jääks)
Meelepäraseid kaunistusvidinaid (pärlid, glitterliim ning riidest lilled ja lips minu liblika puhul)
Liimi
Liblikas:
Lõika paksemast värvilisest paberist välja südamekujulised tiivad ning kaunista või värvi need meelepärasel moel. Kleebi need lusika külge. Värvi lusika vars (ehk liblika keha) tumedaks ning lõika ja kleebi liblikale tundlad. Joonista nägu.
Kõiki teisi tegelasi saab teha samal põhimõttel.
Nukuteatri nukukesed saab ka lusikatest teha. Lemmiktegelasi, loomi, linde jne võib vastavalt fantaasiale lõputult välja mõelda.

Vaja läheb:
Plastmasslusikaid (soovitan suuri lusikaid, sest väikestega nikerdamine oli minugi jaoks parajalt tüütu)
Värvlisi pabereid
Markereid või vesivärve (viimastega läheb otse lusikale joonistades üksjagu aega ning nikerdamist, et tulemus ühtlane jääks)
Meelepäraseid kaunistusvidinaid (pärlid, glitterliim ning riidest lilled ja lips minu liblika puhul)
Liimi
Liblikas:
Lõika paksemast värvilisest paberist välja südamekujulised tiivad ning kaunista või värvi need meelepärasel moel. Kleebi need lusika külge. Värvi lusika vars (ehk liblika keha) tumedaks ning lõika ja kleebi liblikale tundlad. Joonista nägu.
Kõiki teisi tegelasi saab teha samal põhimõttel.

-

Pojengid
Pigem suuremale lapsele (6-7)
Kõrtest ja salvrättidest pojengid:

1) Vaja on kääre, keeratava ülaosaga kõrt, kleeplinti veidi, salvrätte.
2) Võtad 2-3 salvrätti.
3) Lõikad lahtivõetud rätid pooleks.
4) Asetad kõik pooled üksteise peale ja voldid "lõõtsaks"
5) Murad kõrre ümber salvrättide keskosa.
6) Kleebid kõrre kinni.

7) Lõikad salvrättidel alumise nurga ära.
8 )Sikutad sakid natuke lahtipoole.
9) Sikutad kihthaaval iga õielehe juures salvrätikihte üles.(1kiht korraga).
10) Kui esimene ring õielehti on üles sikutatud, lähed teisele ringile - iga tiir ikka 1 salvrätikiht korraga üles murda.

11) Ja valmis ta ongi.
12) Erivärvilisi salvrätte kasutades saad vahva pojengikimbu.
Kõrtest ja salvrättidest pojengid:

1) Vaja on kääre, keeratava ülaosaga kõrt, kleeplinti veidi, salvrätte.
2) Võtad 2-3 salvrätti.
3) Lõikad lahtivõetud rätid pooleks.
4) Asetad kõik pooled üksteise peale ja voldid "lõõtsaks"
5) Murad kõrre ümber salvrättide keskosa.
6) Kleebid kõrre kinni.

7) Lõikad salvrättidel alumise nurga ära.
8 )Sikutad sakid natuke lahtipoole.
9) Sikutad kihthaaval iga õielehe juures salvrätikihte üles.(1kiht korraga).
10) Kui esimene ring õielehti on üles sikutatud, lähed teisele ringile - iga tiir ikka 1 salvrätikiht korraga üles murda.

11) Ja valmis ta ongi.
12) Erivärvilisi salvrätte kasutades saad vahva pojengikimbu.
Mina värvisin oma 6-aastase piigaga siidisalle. Oleme neid ka varem teinud ja talle jätkuvalt meeldib. Samasuguseid salle tegin ka oma rühma lastega, kui nad olid pisemad (vaata siit).
Õpetuse, kuidas neid teha leiab SIIT!!!

Õpetuse, kuidas neid teha leiab SIIT!!!
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 2 • 1, 2 
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 2